04 jan 2024

Wij willen het Kerstkranstoernooigevoel terug

Mediajournalist

Bas Hakker

Het was een simpele vraag in de app aan mijn vrienden: is er een beter gevoel te vinden dan het Kerstkranstoernooigevoel

Bij SVLV was er ergens rond Kerst altijd een toernooi in sporthal De Vliethorst. Het was een onderling toernooi voor de D-, E- of F junioren en in het clubblad hadden dan de teams al gestaan: van Real Madrid tot Bayern München. Als coach zat er iemand op de bank van de A of B, zo’n gast waar je tegenop keek. Hij zat niet de hele dag verveeld op zijn telefoon te kijken, maar hij naaide de boel altijd enorm op: ‘we gaan natuurlijk niet verliezen van dat matige Barcelona, die kunnen er helemaal niets van’. Logisch natuurlijk want ’s avonds in de kroeg kon hij een paar verliespartijtjes niet verkopen aan zijn vrienden. Belangrijk was ook meneer Pieterse, een best wel oude man die de hele dag achter de microfoon in het glazen hokje zat en de goals begeleidde alsof hij echt naar het WK zat te kijken. ‘Wil Real Madrid zijn versnapering komen ophalen bij de wedstrijdleiding’. Beneden op de deur van de kleine kantine van de sporthal hing een schema met de tussenstand en de uitslagen en na afloop van het toernooi waren er bekers en vaantjes.

Vanaf het begin van de Kerstvakantie was je al met dat toernooi bezig; je maakt een inschatting van de kansen op basis van de kwaliteit van je ploeggenoten (sporters weten zelf altijd precies wie de beste zijn), zeurde bij je ouders om een paar echte zaalschoenen en telde de dagen af tot je mocht. Verder deed je gewoon wat je elke vakantie deed: voetballen op het Schoolplein in Vlietwijk met Niels, Ivo en Rikkert, daarna boterhammen eten met kaas en pindakaas en Olympische Spelen op de Commodore 64.
Volgens mij zou het in deze gure tijden niet slecht zijn om dat Kerstkranstoernooigevoel wat vaker op te zoeken. Naïeve romanticus? Ik weet het…Maar waarom zou je alles wat een opgewonden gevoel geeft, uitbannen als je groot bent? Maken serieuze banen met targets ons leven nu echt veel leuker?

Opwinding
Misschien moet dat wel de functie van FC Mediacircus worden: meer kinderlijke opwinding voor volwassenen, meer spelen. Zullen we volgend jaar in december het legendarische Kerstkranstoernooi van SVLV nieuw leven inblazen? Ergens in het midden van het land regelen we een leuke indoorhal en twee weken van tevoren maken we de teams bekend in het clubblad/deze nieuwsbrief dus: Ajax, Feyenoord, PSV, Barcelona en Real. Meneer Pieterse is waarschijnlijk een beetje dood, maar er zijn genoeg vervangers aanwezig die de rol kunnen overnemen. Lijkt me een prima taak voor Koert Westerman. In de kantine hangen de uitslagen en de coaches Spaan, Jansma, Barend, Smeets en Derksen naaien de boel op. In de pauzes zijn er FC Mediacircus quizzen, we maken de sportjournalist van het jaar bekend en we interviewen de beste podcastmakers.

Binnen een minuut had ik een appje van mijn vriend Chris…. De vraag: is er een beter gevoel dan het Kerstkranstoernooigevoel was een makkie voor hem…Het antwoord? Nee, Bas. Dat is er niet’.

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.