12 nov 2023

Dat analyseren van Leonne is nog maar het begin

Mediajournalist

Bas Hakker

De nieuwe hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman is druk bezig met het lanceren van zijn 100-puntenplan om de redactie van NOS Studio Sport te moderniseren. Dat doet hij vooralsnog zonder uitleg, maar binnen een paar maanden zal hij wel een interview aan Villamedia geven waarin de kernwoorden ‘diversiteit’, ‘geen haantjesgedrag’ en ‘journalistieke keuzes’ een centrale rol zullen spelen. De kans is groot dat hij met hele verstandige teksten komt zonder dat hij in de val trapt om de grote feminist uit te hangen (en rechts hem keihard aanpakt). In relatieve stilte zal hij steeds iets veranderen en kijken hoe het allemaal valt zonder dat hij de oude kijker tegen zich in het harnas jaagt.

Een eerste stap was dat Studio Voetbal met publiek waar het op de lange termijn van opknapt natuurlijk, de tweede stap was het lanceren van een nieuw soort zondagavondprogramma met Leonne Stentler als analist en de degelijke Ger van ’t Hof als aan-elkaar-prater. Dat zondagavondprogramma komt helemaal niet uit het niets, maar is gewoon gebaseerd op de vrijdagavond waar ze wat meer tijd hebben voor analyses en korte interviews vanuit de studio. Slim om daarbij direct Stentler te plaatsen die – in tegenstelling tot wat Johan Derksen zegt – goed geïnformeerd is, prima uit haar woorden komt en soms best aardige grapjes heeft. De komende maanden zullen er nog meer van soortgelijke ingrepen volgen dus we zullen ze alvast met jullie doornemen.

 1. Suse van Kleef wordt tv-commentator
  Zij doet nu NOS Langs de Lijn prima en gaat dat straks gewoon op tv doen. Eerst een potje Excelsior-Vitesse en daarna wat betere wedstrijden. Ze zal ook blijven presenteren, een eigen podcast maken over wat meer sportmaatschappelijke onderwerpen erbij en door.
 2. Nieuwe Suse
  Ondertussen worden er gewoon nieuwe vrouwen opgeleid als interviewers, commentator en analist. Ze lopen gewoon rond bij Club TV, regionale omroepen, podcasts en concurrerende zenders, helemaal niet zo moeilijk. Noah Vahle is een prima Joep Schreuder, Sanne van Dongen kan alles, die kleine van ESPN kan prima commentaar geven plus interviewen en zo lopen er nog genoeg rond. Niet zo ingewikkeld, het is ook geen hogere wiskunde natuurlijk die journalistiek.
 3. Vrouwen in de podcast
  De podcast op maandag met die ruziemakende commentatoren is een beetje teveel haantjesgedrag. Bovendien is het raar dat er iemand host is waarvan de mensen met de teksten afhankelijk zijn qua aanstelling. Twee ingrepen gaan helpen; een vrouw als host, dat kan Suse prima en een vrouw in die club zetten, Leonne of een nieuwe.
 4. Meer brede sportverhalen
  Er zal meer ruimte komen voor zaken rondom de sport waarin die grote redactie echt zaken uitzoekt die horen bij de sport. Hoe gaat het echt met Vitesse, gaat schaatsen een mondiale sport worden, hoe is het met de misstanden rond coaches?
 5. Innovatie
  Er zal meer aandacht komen om jonge mensen bij sportmedia te betrekken; een serie op YouTube over een groep jonge sporters, Netflixachtige docu’s waarbij je echt achter de schermen kijkt en veel meer podcasts.

  Nou ja, dan weten jullie dat alvast. Wij houden het wel in de gaten voor jullie of onze voorspellingen uitkomen.

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.