16 jul 2024

De ontdekking van de Zwarte Parel (en nog heel veel andere EK Sportmediatips)

Mediajournalist

Bas Hakker

Zo’n EK, helemaal omdat ie in de buurt was, geeft natuurlijk een goed beeld van de stand van zaken van de sportmedia. Wij van FCM houden dat allemaal een beetje in de gaten en signaleerden wat hoogte- en dieptepunten.

Hoogtepunten
Uiteraard beginnen we met de zaken waar we blij van werden:

  1. De analyses in de Zwarte Parel
    In principe maakte Kalum van Oudheusden de VI Oranje Podcast met Simon Zwartkruis of Martijn Krabbendam. Rond de wedstrijden van Oranje namen ze die podcast vaak met zijn drieën op in de auto van Martijn. Het was nog allemaal een beetje wankel met een microfoon te weinig, maar dat leverde wel goede podcasts op. Dat komt doordat ze het journalistieke en het echte leven mixten. Ze bespraken hun vak, Oranje, maar ook bijvoorbeeld de favoriete muziek. Het geheim? Dat je elkaar een beetje leuk vindt én inhoudelijk iets toevoegt.
     
  2. De analyses van Yordi Yamali, Kenneth en Kees in de vakjes
    Elke dag om een uur of half twaalf ’s avonds kropen er vier kenners in die krappe vakjes van ESPN om de wedstrijden van het EK te duiden. Dat leverde hele inhoudelijke discussies over voetbal op en dat is interessant. Het helpt wel als de beste analisten er zitten: Kees Kwakman, Kenneth Perez en Yordi. Zij zien het allemaal, weten veel en bij iemand als Marciano Vink blijft het allemaal een beetje vaagjes. Hij zegt het altijd heel stellig, maar of het allemaal klopt is onduidelijk. Of vinden jullie Dani Olmo ook een Spaanse Dani de Wit? Wel belangrijk volgende keer: kappen met die vakjes, gewoon een tafel kopen.  
  3. Ruzie tussen Mike en Valentijn
    Je hoopt natuurlijk altijd dat het een beetje knettert in zo’n podcast en dan is het dus leuk dat Valentijn elke dag een beetje chagrijniger werd in de Kick Off Podcast. Na een dag of vijftien was alles wat de blije presentator Pim en de rustige Mike per definitie onzin. En ja, zoals dat gaat in podcasts wordt het leuk als het allemaal een beetje op het echte leven gaat lijken. Totdat zelfs Mike er genoeg van had. ‘Ik ga gelukkig over mijn eigen woorden.’
     
  4. Pieter Zwart live, op X en VI Pro
    Jos en ik zagen het met onze eigen ogen tijdens de VI-watch tegen Oostenrijk, maar het blijft knap. Pieter Zwart kan heel snel zien wat er tactisch verkeerd gaat in een wedstrijd en het ook goed vertellen. Wel even netjes een foto maken van zijn analyses voor jullie vriendenappgroep hé. Niet net doen alsof jij opeens alles weet van knijpende backs en doordekkende Van Dijken.
  5. De filmpjes van Glenn en de rest
    Als professioneel en tevens ervaren media-analisten houden wij van het concept ‘In zijn genre’. Het is niet zo dat wij van de ene campingzender in de andere rollen, maar in zijn genre waren de video’s van Glenn Helder, Andy van der Meijde en Royston Drenthe heel goed. Zij maakten een of ander gesponsord niemendalletje verder, maar op Instagram kreeg je dan van die leuke fragmenten te zien waarin de mannen de grootste lol hadden. Vaste rolverdeling: Drenthe probeert iets uit te leggen, Andy maakt er een aardige grap over en Helder ligt alleen maar in een deuk.
  6. Het gehele oeuvre van Mikos, Maarten en Sjoerd
    Je moet maar blijven leveren natuurlijk en ‘onze’ Etienne was er elke dag weer om te bellen met een van de AD-jongens. Mikos, Maarten en Sjoerd zijn altijd interessant om naar te luisteren, allemaal om hun eigen reden. Probleem is wel dat je op zo’n manier echt sfeer mist en daar kan geen stadiongeluid tegenop. Volgende keer gewoon (een) Etienne meesturen en elke dag opnemen ter plekke. Het hoogtepunt? Sjoerd die vertelt over Wolfsburg en het enige wat je daar kan doen is auto’s swaffelen.
  7. Marco na Oostenrijk
    Het blijft een fenomeen natuurlijk. Soms heeft hij helemaal niets te melden, maar bij vlagen is hij briljant. Hij is simpelweg altijd zijn nukkige zelf (kan er iemand ongeschikter zijn als coach?). Zo was zijn analyse over de gebrekkige tactiek van Nederland, waar alles breed ging, scherp. Helemaal toen hij daaraan toevoegde dat er helemaal niets inhoudelijks uit die spelers komt tijdens interviews.
  8. Tien minuten van Jeroen en Arman
    Op de radio lukte het de NOS wél om boven de rest uit te stijgen. De uitzendingen waren inhoudelijk, makers zijn er optimistisch en de presentatie is van hoog niveau en niet te serieus. Hoogtepunt was de beschrijving van de laatste tien minuten van het duel tegen Turkije. Er was een leuke chemie tussen Arman en Jeroen en ze leefden echt oprecht mee.
  9. De kleinere dingetjes
    Top dat er zoveel kwantitatieve innovatie was. De dagelijkse talkshow van Thijs en Lars Jesse, de EK-vlog van soccernews.nl, de praatshow in voetbalkantines van Voetbalzone en de leuke YouTubeshow van de jongens van Broederliefde. Allemaal heel aardig en soms echt origineel, maar het is gewoon teveel om echt door te breken. Net zoals bij supermarkten, wastabletten en frisdranken hebben de meeste mensen maar maximaal drie of vier merken op hun lijstje die ze echt overwegen. Wel heel goed was die Podcast zonder Ballen van Danielle en Jean-Paul trouwens.  

Dieptepunten
Nou ja dieptepunten is misschien wat overdreven, maar er kan nog veel beter. Wij zijn natuurlijk de podcast van de antwoorden dus we geven graag mee hoe.

1. Studio Fussbal
Vooral het begin was heel matig met onwetende analisten zoals Theo Janssen en Van Basten en vooral hele stroeve interactie tussen mensen. Dat werd wel iets beter trouwens door Van Basten die in het toernooi groeide en Van der Vaart en Pierre die wel hun niveau haalden. En even over Gert en Sjoerd als presentator…Prima mensen natuurlijk….Niks mis mee voor een zondagmiddag shorttrack. Maar dat is echt niet goed genoeg voor het hoogste niveau. Erik Dijkstra, Hugo Borst, Wilfried de Jong lopen daar allemaal rond op het mediapark. Kiezen voor de inhoud, een vaste ploeg, ingelezen analisten..Het kan zoveel beter.

2. De podcasts van de NOS
Soms deed opeens Arno Vermeulen het met een brakke verbinding uit een bezemkast, dan weer een vermoeide Jeroen Stekelenburg die  zijn collega’s beledigt en er waren ook een paar momenten dat het wél goed was. Maar neem dit medium toch serieus en zorg voor een vaste presentator, altijd een liveshow en vaste analisten. Dat moet toch wel lukken? Maak het wat prominenter en zorg voor een beetje sfeer.

3. Noa voegt niets zoveel toe
Toen Noa Vahle net begon was ze nog fris en enthousiast, maar het wordt eigenlijk steeds ietsje minder. Dat krijg je natuurlijk als je mensen op tv zet die de tv-gedoetjes wel leuk vinden, maar de journalistieke inhoud wat minder. Zij moest natuurlijk bij Vandaag Inside elke avond komen met frisse straatinterviews, messcherpe vragen op de persco’s en vooral met veel jeugdig plezier over zo’n EK. Maar dat heeft niemand gezien eigenlijk; het was obligaat, niet inhoudelijk en te veel gehuilie huilie over vliegen of een buitje.

4. VI ZSM
Keuzes maken in het leven. Het dagelijkse bellen van Sjoerd, die we hoog hebben zitten als maker, voegde niet zoveel toe. Dat heeft wel degelijk iets met Sjoerd zelf te maken, maar niet met iets waar hij iets aan kan doen. Hij heeft gewoon nog niet genoeg persoonlijkheid, is nog meer een maker. Tis een beter wordende aangever, maar dan heb je wel een sterke afmaker nodig. Geert-Jan Jacobs, de niet voetbaljonguh heeft daarvoor iets te weinig te melden. Je zag aan de show met Freek Jansen dat het ook anders kan: dan komen er wel quotes, spektakel en leven in de brouwerij (Oranje is het NAC van het landenvoetbal). Het moet een beetje sprankelen.  

5. FC Afkicken
We houden wel een beetje van die gasten natuurlijk, maar eigenlijk als we heeeel eerlijk zijn, was dit een beetje te weinig voor die gasten. Ze maakten een lunchshow van een uurtje met de leuke en scherpe Jean-Paul Rison en Bruce Tol en dat was op zich prima, maar ook weer geen spektakel. Daarom zeiden we ook tegen Bruce: waarom voeg je al die initiatieven van Danielle, Jean-Paul, Thijs, Lars Jesse en de rest niet bij elkaar en ga je echt iets memorabels maken met zijn allen. Babbelshows genoeg. Maar ja, dat was niet waar. Ook prima…We zeggen het alleen maar….

6. Jeroen Stekelenburg uit vorm
Malle Eppie zoals Nico Dijlkshoorn zei, gaat te ver,  maar in topvorm was hij niet. Het was plichtmatig en hij klonk vaak vermoeid. Als volger van Oranje moet je er gewoon bovenop zitten en scherp zijn. Het zijn ook teveel rollen: vragensteller, duider en ook nog eens altijd een mening paraat. En straks weer naar De Spelen….Doe gewoon rustig man en denk na waar je talenten liggen. Ze liggen voor het opscheppen.

Conclusie
Er was dus best wat te leren.
Voor de NOS: echt niet goed genoeg voor de home broadcaster (hoewel dat gejuich over die BBC ook overdreven is). Ga naar de tekentafel en zet de beste praatshow neer die je kan bedenken. Gewoon zoals CBS dat deed met de Champions League: de beste presentatoren, beste interviewers en analisten bij elkaar zetten en er een team van maken. ESPN…..maak die vakjes eindelijk een beetje sfeervol en haal er ook wat mensen uit, doorselecteren.
VI…maak gewoon een keuze voor de beste show: elke dag de Zwarte Parel Podcast met de beste mensen ter plekke en beschrijf het On the Road gevoel.
AD…zorg dat je daar ben en maak elke dag iets live qua podcast, zoveel beter en jullie hebben het perfecte drietal.
Telegraaf….Valentijn is de grote meneer, maar zorg ervoor dat hij niet helemaal afglijdt tot de moppersmurf van het team. Een beetje vernieuwing helpt: wissel het team een beetje door en maak echt cult van Jeroen door hem elke keer een te lang verhaal te laten vertellen (noem de rubriek ook zo).
En Vandaag Inside….zet daar een ervaren verslaggever die vrolijk is, dingen meemaakt en hard werkt. En voor al die anderen, vooral voor FC Afkicken: ga samenwerken met elkaar en zorg dat je iets gaat maken wat er nog niet is…
En FC Mediacircus…Ga de volgende keer zelf elke dag live met je grote waffel….Zoek een goede sponsor, een leuke liveplek voor onze luistervrienden en aan het werk.  

Screenshot

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.