04 jul 2023

Zes tips hoe de voetbalpodcast van de Telegraaf nog een tikkie beter kan

Mediajournalist

Bas Hakker

In de voetbalpodcast van De Telegraaf, Kick Off heet-ie, gaat het vaak over de podcasttips van Roelof Hemmen. Hij schijnt daar op de Basisweg nog wel eens een cursus te geven over hoe je een briljante podcast in elkaar flanst. De makers moeten er bijvoorbeeld wat meer anekdotes ingooien en laatst hadden ze het over meer fluisteren want dan ben je interessanter of zoiets.

Allemaal niet verstandig natuurlijk, luister gewoon naar de kenners van FC Mediacircus die al een jaartje of twee naar presentator Pim Sedee, journalisten Valentijn Driessen, Mike Verweij en (soms) Marcel van der Kraan luisteren. Wij hebben nog wel wat tips voor jullie; kijk maar even of jullie er tijd voor hebben.

  1. Denk aan de rolverdeling
    Dat is essentieel voor jullie. Pim is een vrolijke frisse gast die fluitend door het leven fietst, Valentijn een tikkie zure journalist die alles al heeft gezien, die wat verder kijkt dan alleen het voetbal ook en Mike de nieuwsjager met de cynische grapjes, de echte voetbaljongen ook. Je hebt dus vrolijkheid, senioriteit en gejaagdheid in één ruimte en dat moet je een beetje gaan vergroten. Het begint spannend te worden als Mike een mening heeft, maar Valentijn het daar niet mee eens is. Zo hadden ze vorig seizoen veel discussie over het niveau van de Ajax-spelers. Mike had zoiets van: Heitinga en Schreuder moesten wel erg veel nieuwe spelers inpassen en Valentijn vond dat onzin. Dat soort verhaallijntjes werkt goed en trek ze gerust door naar het echte leven. Wat leuk zou zijn bijvoorbeeld is dat je ook de politieke verschillen gaat opzoeken. Pim is waarschijnlijk wat meer een D66 jongen terwijl Mike en Valentijn aan de conservatieve kant zitten.
  2. Hou het format strak
    Podcastmakers hebben nog wel eens de neiging om allerlei elementen in de show te halen voor de gezelligheid. Het kan allemaal wel, maar hou het lekker kort. De hoofdlijn van de podcast is dat Mike, Pim en Valentijn over Ajax…eh voetbal praten. Oh ja, en als je even een stagiair in de show haalt omdat het kan dan neem je het medium niet serieus! Terecht dat je daar boos over was, Valentijn. Vooral op momenten dat Valentijn ontbreekt, wil Pim nog wel eens wat zijpaden bewandelen. Het gaat dan over 112 Weekend, stagiaires, Den Haag en etentjes met de redactie. Dat is allemaal wel leuk, maar mensen haken echt af. Let op: vermijd ze zijpaden, maar snij ze niet helemaal eruit (zie 3).
  3. Omarm de stokpaardjes
    Je moet dus de grote hoeveelheid zijpaden vermijden, maar de stokpaardjes moet je er juist bij pakken, dat werkt goed. Het verschil tussen die twee is dat een zijpad afleidt en een stokpaardje leuk en herkenbaar is. Goede stokpaardjes zijn: de voorkeur van Valentijn voor broodjes in het buitenland bij die ene keten, het zure van Valentijn, dat Valentijn er altijd naast zit in zijn voorspellingen en Ellie Lust in het echt, maar slechte zijpaden zijn de compensatiedagen van Pim, de kleding van Mike en het vlaggen van Mike in het amateurvoetbal. Zo werkt dat bij ons ook; Robert kan wel iets vertellen over zijn hond uitlaten in het bos en ik moet dat niet te vaak doen.   
  4. Ga gewoon bij elkaar zitten
    Regelmatig bestaat de podcast uit Pim en Mike in de studio en Valentijn die achter zijn computer zit, uitkijkend op het kunstgras. Doe dat gewoon niet want het gaat ten koste van de interactie. De basis van de podcast is dat drie karakters hun kennis en mening over Ajax…eh voetbal delen.
  5. Korte intro en dan de stellingen
    Je zag het weer aan Marcel & Gijs; een strak format is belangrijk. Dat is bij jullie echt een beetje rommelig terwijl werken met stellingen prima is. Dus gooi er gewoon een kort intro in van maximaal twee minuten en knal direct die stellingen erin die bovendien van het niveau van de koppen van De Telegraaf moeten zijn. Vervolgens ga je de stellingen gewoon af. Oh ja, en zo’n ontkenning erin kan echt niet, mensen.
  6. Nieuwsjager Mike
    Je zou in de podcast iets meer kunnen focussen op wat jullie uniek maakt: het jagen op nieuws. Daarin is Mike immers onovertroffen en kan je je echt onderscheiden van de rest. Terwijl AD bijvoorbeeld met Maarten, Sjoerd en Mikos wat meer analisten in huis heeft, mensen die ontwikkelingen in het voetbal kunnen duiden, is Mike echt heel goed in nieuws achterhalen. Hij zou daar wat meer over kunnen vertellen want het is echt bijzonder.    
     

Conclusie
Die podcast van de Telegraaf is prima en met een paar simpele ingrepen, zou je nog wat vaker die Top 10 in kunnen duiken. Belangrijk is dat de mannen hun kernkwaliteiten wat meer inzetten en hun karakter iets vergroten. Focus als basis op het harde voetbalnieuws, de mening en zie het wat minder als een nieuwe speeltuin waar je de weg nog niet helemaal weet. Voor drie minuten jullie publiek vervelen met een haperende verbinding zijn jullie echt veel te goed!

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.