Eus zei in VI Oranjezomer niet zo geleden dat Noa Lang bij hem overkomt als een milde TBS-patiënt. Juist Eus, die doorbrak omdat hij anders is dan alle andere schrijvers, had daar beter over moeten nadenken. Hij had moeten snappen dat mensen die anders denken en doen, die opvallen omdat ze op intuïtie varen, juist een voorbeeld zijn voor jongeren. Want dat is hij natuurlijk wel:
1. Hij zegt wat hij denkt
In een mooi verhaal van Bart Vlietstra in de Volkskrant over Noa Lang beschrijft iemand van de supportersvereniging van Club Brugge het treffend: ‘Tot slot is er de derde Noa, die in de media. Duw een micro onder zijn mond en hij zegt precies wat hij denkt. Soms zitten er rare uitspraken tussen. Maar we hopen van harte dat hij nog eens terugkeert.’ In een wereld van eenheidworsten met slechte teksten is het prettig als een speler voor een camera gewoon zegt wat hij vindt. Zo zei hij: ‘ik heb het Belgische voetbal heet gemaakt.’ Niet alleen had hij daarin gelijk, maar het is ook gewoon een goede, Mediacircuswaardige quote.
2. Hij kiest voor de onveilige optie
Niet geheel toevallig ben ik het leuke boek van Kluun aan het lezen over pubers waarin hij op basis van onderzoekt vertelt hoe je het gedrag van pubers kan verklaren. Bijvoorbeeld dat tieners bijna altijd kiezen voor de aanval in tegenstelling tot ouderen. Ze nemen risico in het zoeken naar ontmoetingen met nieuwe mensen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat bij ons op verjaardagen altijd dezelfde mensen zitten en bij jongeren steeds anderen. Jullie hebben hem weer zien ballen tegen Feyenoord en horen praten na afloop bij ESPN en hij gaat altijd in de aanval.
3. Erbij horen
Als vader van tieners weet je dat jongeren altijd zoeken naar mogelijkheden om erbij te horen. Ze kopen bepaalde schoenen, laten hun haar op een bepaalde manier knippen en houden van de muziek die anderen ook mooi vinden. Lang is natuurlijk geen tiener meer, maar het is iemand die alles op zijn eigen manier doet. Jongeren kunnen daar iets van leren; wanneer luister je wel naar een wijzer iemand en wanneer ga je op je eigen kompas een stukkie varen?
Wij van FC Mediacircus houden van Noa lang en dat heeft alles te maken met de volgende uitspraak bij de NOS van hem. ‘Voetbal is toch entertainment. Je moet toch plezier hebben om naar voetbal te kijken?’ Daar zit natuurlijk de kern…voor mij is voetbal en alles wat daaromheen een soort metafoor voor het leven; door die wereld te bekijken leer je iets en dan heb je gewoon meer aan het verzamelde mediawerk van Lang dan aan de domineeteksten van Dirk Kuyt. Het leven is namelijk geen bezoekje aan een plastisch chirurg als het even niet zo lekker loopt, maar een doolhof waar je steeds iets dichterbij de uitgang komt.