Teun van 16 jaar had het even helemaal gehad. Het hele jaar was het al niets met FC Groningen en dan ging Heerenveen ook nog recht voor zijn neus staan juichen om die goal. En dus maakte hij een propje van de flyer met instructies om niet met bier te gooien en gooide die richting de spelers. Die belandde ergens op het veld, maar stewards pakte hem direct op. Hij kreeg een landelijk stadionverbod van anderhalf jaar en een boete van meer dan 500 euro voor het propje.
Gewaarschuwd
Ik gooi het verhaaltje over de jongen in de groepsapp en Jos en Robert tonen weinig medelijden. De jongen was gewaarschuwd over de regels om niets op het veld te gooien naar aanleiding van het aanstekerincident en dus is het zijn eigen domme schuld. Je moet nu eenmaal streng de regels handhaven en niet marchanderen. Zit wel iets in. Ik zeg in de app dat ik het er niet mee eens ben. Natuurlijk moet die jongen een boete krijgen en een paar weekjes thuisblijven, maar een propje. Kom op mensen.
Het voorval deed me denken aan een interessante analyse door Maarten Wijffels en Sjoerd Mossou in de AD voetbalpodcast een tijdje terug. Zij hebben het vaak over de VAR en waarom dat regelmatig misgaat. ,,Het gaat erom dat de VAR in het leven is geroepen om de grote fouten eruit te halen. Je weet wel; die handsbal van Henry die Frankrijk naar het WK bracht ooit. Of de buitenspelgoal van Wamberto in de bekerfinale tegen FC Utrecht. Dat soort grote fouten, daar is de VAR voor bedoeld. Maar vandaag de dag zetten we die VAR in om alle fouten eruit te halen die scheidsrechters kunnen maken. Dus alles moet 100 procent kloppen, maar dat is helemaal niet wenselijk. Je moet helemaal niet willen dat elke goal uitgebreid wordt teruggekeken om te checken of er ergens iets misgaat want daarvoor is die VAR niet bedoeld.’’
Het gaat om het resultaat en niet om de regels zelf. Toevallig sprak ik afgelopen week Rico Bakker. Hij schreef het boek ‘De kracht van een slecht idee’ en hij leert bedrijven om op een andere manier te denken zodat ze innovatiever worden (waarbij je soms de boel op zijn kop moet zetten als het nodig is). Wil je als winkel klantvriendelijker worden? Jaag ze met een supersoaker uit je zaak of zet de muziek extra hard. Waar het om gaat is anders leren denken en in Nederland moet je dan soms de regels even vergeten. Wij hebben namelijk de neiging hebben om alles af te tikken met regels waardoor er een soort schijnveiligheid ontstaat. De regels zijn niet de oplossing. Hij vertelde over een kruispunt in Sri Lanka waar nooit ongelukken gebeuren terwijl er helemaal geen pijlen, borden of stoplichten zijn. Omdat iedereen dat weet, houden mensen rekening met elkaar, toeteren ze bijvoorbeeld bij elke inhaalactie.
Het probleem met regels is dat het om de regels gaat en niet meer om het resultaat. Zouden die strenge regels helpen bij een veilig stadion? Helpt het als je jongens van zestien een boete geeft als ze een propje op het veld gooien? Zouden andere zestienjarigen dan denken: dat moet ik maar eens niet doen? Waarschijnlijk niet, maar het houdt wel lekker de schijn hoog dat we er alles aan doen en creatief is het al helemaal niet. Misschien was dat oude filmpje van Bjorn van der Doelen wel een goede die zegt: we gaan lekker op trainingskamp met supporters zodat ze weten wat ze moeten doen.