14 nov 2022

Waarom de persco’s van Louis van Gaal meer dan topentertainment zijn

Mediajournalist

Bas Hakker

Wat hebben we genoten van de persconferentie van Louis van Gaal en wat gaan we er nog plezier aan beleven de komende weken. Journalisten en talkshowtafeltypes omschrijven de persco’s van Louis als topentertainment, maar waarom eigenlijk? Wat neemt de toptrainer mee om er topamusement van te maken waar je ook nog van kan leren?

Louis van Gaal
 1. Hij praat over randzaken
  Terwijl de meeste trainers ‘het graag bij voetbal houden (‘als jullie het niet erg vinden’), vindt Van Gaal het aardig om over randzaken te praten. En dus babbelt hij mensen rustig even bij over het laatste interview van zijn vrouw Truus. Zij vertelde in een blad dat haar man wel eens oranje onderbroeken draagt en dat verhaal licht hij met liefde toe aan de grappige dochter van Linda de Mol. Nooit begrepen waarom trainers dat niet wat vaker doen. Je zit daar als coach regelmatig een uur voor een paar mannen en vrouwen… dan kan je er toch beter iets van maken? Wat je op je brood hebt, wat je lievelingsprogramma’s zijn of je kinderen van TikTok houden. Het is toch allemaal onderdeel van het leven? Van Gaal praat dus openhartig over zijn ziekte en hoe hij daarmee omgaat. Waarom? Gewoon omdat ie een normaal mens is.
 2. Hij praat inhoudelijk over zijn vak
  Hoe vaak zeggen trainers: dat is tussen mij en de speler. Het grootste misverstand dat er bestaat want betaalde sport gaat om de band tussen spelers en het publiek. Wij fans willen weten waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en dus moet je daar over praten. Leuk toch? Even een half uurtje kletsen over wat de rol is van Frenkie de Jong in het elftal of over de reden dat Blind in Oranje wel functioneert en niet bij Ajax? Van Gaal doet dat en daardoor kunnen wij, normale mannen en vrouwen, daar weer verder over ouwehoeren
 3. Hij vindt dingen van dingen
  Stel, ze je bent een avond op stap en je hebt het over asielzoekers, leuke TV-programma’s, knappe vrouwen en geld verdienen. Wanneer heb je dan een leuke avond? Als iedereen zegt: daar laat ik me niet over uit of als jouw vrienden gewoon een mening geven? Van Gaal praat altijd vrolijk mee over de politiek of over de inkomensongelijkheid en daar is niets mis mee.
 4. Hij laat zijn karakter zien
  Niet zolang geleden had ik een geweldige avond met mijn oude vrienden. Het ging over van alles en dus ook over mijn vermogen om mezelf een beetje kleiner te maken. Ze hadden het erover dat ik van die leuke dingen doe, maar dat zo weinig mensen het weten en hoe dat komt enzo. Daar heeft Van Gaal geen last van, hij neemt zijn karakter altijd mee. En dus gaat hij prima in op vrolijke, gezellige vraagjes zonder waardeoordeel, maar als de vraag een beetje verwijtend is dan wordt hij boos. Dat geeft niets want dat zit in zijn systeem.

  Conclusie
  Kennen jullie nog die shows van Willem Ruis in die circustent? Daar leidde Willem een quiz, vertelde in liedjes over zijn eigen leven en maakte grappen met leuke gasten. Zo moet je eigenlijk naar Van Gaal kijken met de toevoeging dat hij ook nog eens heel boeiend over zijn vak kan praten. Het is dus topentertainment, maar dan met een vleugje extra. Een goede film met grappen, topacteurs en een moraal. En ja, dan voeg je dus inhoud toe aan entertainment en dan kom je bij de hogeschool van vermaak terecht. De persco’s van Van Gaal zijn als de allerbeste Hollywoodfilms; je moet lachen, er is een goed verhaal en je steekt er ook nog wat van op.    

  Ook kenner worden van sport, media en marketing?

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.