11 sep 2023

Vergeleken met het WK Roeien is de US Open bij Eurosport een Siemens vrieskist

Mediajournalist

Bas Hakker

Natuurlijk zitten wij wel eens te mopperen op de NOS. Dan vergelijken we de analyses rond de grote voetbaltoernooien met de BBC en dan vinden we het allemaal een beetje te vlak, te oppervlakkig. Het is niet helemaal eerlijk want de vakmensen op het Mediapark kunnen ook geweldige sportprogramma’s maken waar je heel erg blij van wordt.

Verhalen
Zo keek ik zaterdag- en zondagmiddag toevallig naar het WK Roeien, daar was helemaal niks mis mee. De ene na de andere topfinale kwam voorbij en ondertussen was verslaggever Vlado Veljanoski druk met het ophalen van de verhalen en commentator Erik van Dijk had ook leuke teksten. Zo leerde ik iets over een roeister die vorig jaar tijdens het mountainbiken op haar hoofd was gevallen en een ander verhaal ging over een roeier met twee dove ouders. Daar zijn ze altijd goed in geweest; topsport afwisselen met van die miniverhalen die je iets meegeven over het leven. Veljanoski nam de kijker daar echt in mee en die commentator werd steeds enthousiaster over die gouden medailles.

Toen ik ’s avonds naar de US Open Finale zappte, bleek dat het halen van dat niveau niet zo makkelijk is. Die voorbeschouwing van Eurosport had de warme van een Siemens Vrieskist. Dan staat daar die ongezellige Barbara Schett, die altijd kijkt of ze moet poepen, naast de nietszeggende zinnetjes murmelende Mat Wilander en dan heb je nog die andere gast met een baard. Laten we het even afpellen wat het grote verschil is:

1. Het beeld
Terwijl Veljanoski allerlei interviews had liggen in de bergen zitten Wilander en consorten in een sponsordorp. Mijn vriend Corné, topfotograaf van beroep, zou het verschil goed kunnen uitleggen; van die – goed pratende – frisse twintigers in een decor van stromende bergweekjes word je vrolijk.  Bij Eurosport schakelen ze bijvoorbeeld naar de kille studio in Parijs waar Justine Henin een vaag verhaal ophangt over de matige forehand van Coco Gauff.

2. Een verhaal vertellen
In de voorbeschouwing op de US Open gaat het over eerdere partijen en over trainers, maar het zijn nooit echte verhalen. Dat een roeier met leuke krullen altijd 100 kilometer naar zijn opa en oma fietste (en daardoor superfit werd) omdat hij thuis niet zoveel kon praten met zijn dove ouders is een verhaal. Iemand als Vlado kent dat verhaal van die ouders, vraagt er over door en zo krijg je een compleet ander gesprek…
 
3. De mensen echt kennen

Die Erik van Dijk en Vlado kennen echt iedereen in de Nederlandse roeiwereld en ze leggen uit: hoe ze zijn opgegroeid en waarom ze zo goed zijn. Dat niveau halen ze bij Eurosport gewoon niet, geen idee hoe dat komt. In ieder geval zijn het allemaal oud-topsporters en hebben ze niet dat journalistieke hart van Veljanoski. Het is geen ingewikkeld vak, maar wel een vak.        

Conclusie
Natuurlijk moet er van alles gebeuren bij de NOS de komende jaren, maar de basis staat wel goed. Ze zijn er namelijk geweldig in het vertellen van prachtige verhalen, dat kunnen ze veel beter dan de rest. Of je dat nu doet via ouderwetse tv, Instagram, YouTube of podcasts maakt niet zoveel uit.

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.