02 jan 2023

Sportmediacanon 2022: boze Ajacieden, mokkende Millennials en saaie Dennis

Mediajournalist

Bas Hakker

In aflevering 75 en 76 bespraken we met journalisten Sjoerd Mossou (AD) en Martijn Krabbendam (VI) de Sportmediacanon van 2022. Het zijn personen of clubs die prominent in het sportmedianieuws waren en die je in een iets breder perspectief kan plaatsen. Wij weten ook wel: draaiboeken zijn er om je niet aan te houden en dus kwam niet alles even strak voorbij. En omdat we van jullie luisteraars houden hebben we alles toch nog even op een rijtje gezet.

 1. Louis van Gaal. De echte Van Gaal hebben we niet gezien in Qatar. Het mooie is dat hij zo geweldige de regie in handen leek te hebben vooraf. Hij leek alles perfect te managen, maar in Qatar bleek het – mede door het matige spel – een trucje.
 2. Feyenoord in de finale van de Conference League in Tirana. Wat is nu het geheim qua media van Arend Martijn? Hij heeft ook altijd controle, maar hij staat wat meer open voor vragen van buitenaf, het is minder professor-achtig…
 3. Max Verstappen is absoluut een koning. Maar qua media is het altijd een beetje onhandig. Zo zei hij dat coureurs zeker niet minder moeten verdienen want zij lopen immers het gevaar. Een beetje meer gevoel voor de tijdsgeest zou helpen, Max!
 4. Boze Ajacieden zijn nog wel grappig, maar waarom is Ajax vandaag de dag zo matig in de media? Overmarsgate werd onhandig aangepakt, Schreuder boos en Hamstra had ook een onzinverhaal.
  • Jutta Leerdam ging naar Jumbo en werd daar een wat meer inhoudelijk mediafenomeen. Eerst ging het vooral om de foto’s, maar vandaag de dag heeft ze steeds vaker een verhaal. Interessant.
  • Het debacle van Oranjevrouwen-coach Mark Parsons. De Oranjevrouwen verdienen betere journalisten, zou een leuke stelling zijn. Werden ze niet een beetje slap gevolgd door media? Of zoals Martijn Krabbendam zei: School TV Weekjournaal-niveau?
   • Feyenoordbaas Dennis te Kloese heeft het prima gedaan in 2022 hoewel hij wel een beetje heel erg saai is op tv. Hij heeft in ieder geval iets ondernomen en dat kunnen ze in Amsterdam niet zeggen; het managen van dat One Love gedoe in de media, het vertrek van Arnesen regisseren en het afblazen van het stadiongedoe.
   • Hansie Hansie & Go Ahead-speler Bas Kuipers. Hans is de koning van het feelgoodinterview, een onderschat genre.
   • Erik ten Hag in Engelse media. Gaat ‘fucking good football’ Ten Hag redden! Dat was misschien wel de ommekeer (en de punten hielpen ook).
   • Overmarsgate: eigenlijk heeft Ajax daar alles fout gedaan wat het fout kon doen. Waar is de krachtige baas die de lijnen uitzet?
   • Millennial Tom stopte met fietsen: de zelfhulpinterviews die hij altijd geeft zijn ook wel iets voor voetballers.  Is dat een nieuwe trend? Nu wil hij analist worden. Wij gaan op zoek naar onze Limburgers-toeter
   • Wat is er met Frank Wormuth gebeurd? Trainers kunnen nog wel eens een beetje mediatraining gebruiken. Begon raar te doen in media toen het succes uitbleef bij FC Groningen. Waar was die frisse man van voor het gedoe bij Heracles?
   • NAC en City Group gedoe: kunnen andere clubs kunnen hier een voorbeeld aan nemen? Of zijn ze van de regen in de drup beland?
   • WK Qatar: inhoud versus sport? Vooraf kan je goede reportages maken, maar ter plekke is dat niet te doen.

   Ook kenner worden van sport, media en marketing?

   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.