29 okt 2023

Natuurlijk kiest Jutta liever een YouTube-ster dan ‘een best ventje’ uit ’t Westland

Mediajournalist

Bas Hakker

Net voordat de camera weer loopt, legt ze haar broodtrommel weg. Lekker…hagelslag….Na zo’n paar uurtjes analyseren van dat saaie schaatsen krijg je toch honger. Over saai gesproken. Wat heeft die Henry trouwens voor een rare trui. Is dat Studio Sport humor of zo? Een soort middelvinger naar Mart Smeets met zijn Noorse truien? Ach, niet voor niets doet hij natuurlijk mee aan dat kansloze RTL-programma waar je de hele dag moet praten over fucking foto’s maken. Sluitertijd in je broekje, denkt ze altijd.

Prikklok
Hij heeft het natuurlijk wel een beetje gehad op dat winderig Mediapark. Altijd maar die pas in die prikklok duwen en goedemorgen tegen Peter die al zeventien jaar achter de balie zit. Vandaar dat hij steeds vraagt naar Jutta en die nieuwe vriend Jake natuurlijk. Hij wil ook wel zo’n leven, maar de stap van Men’s Health naar de MTV Award is nog groot.

Wat zij van dat verhaal met die Amerikaanse jongen van YouTube vindt, vraagt hij.

Ze snapt Jutta wel natuurlijk. Hersenchirurge zat er niet echt in en een leven lang tussen de tomaten en spruitjes van Martijn ‘het is een best ventje’ van Dam is ook niet alles. Toevallig kon ze keihard rondjes rijden, had ze het talent en doorzettingsvermogen om de vele uren te maken die nodig zijn om naar top te gaan. Een leven zoals dat van de meervoudig olympisch kampioene lonkte.

Inzell
Leuk hoor, van die middenklasse hotels in Inzell, Vancouver, Moskou en Helsinki en elke morgen rondjes rijden in hallen op saaie industrieterreinen. Aardige Bert stelde een paar leuke vragen en de enige glamour was een rondrit op de platte kar in Goirle West en met Sven in zo’n paard en wagen op een binnenijsbaan. Dat kleine huisje in dat saaie Heerenveen viel niet altijd mee. Na haar loopbaan kon ze nog een keertje naar die ijdele Toine en verder gaf ze lezingen in de bibliotheken van Barneveld, Houten-Zuid en Hoofddorp. Ze had lekker wat Powerpoints in elkaar geflanst over dat topsport een goede metafoor is voor het echte leven.

Maar Jutta kon er nog een schepje bovenop doen. Die laat Bert, lokale bibliotheken en een keer per jaar een nieuwe jurk op het Sportgala achter zich en gaat voor de echte jetset. En dat allemaal door haar lange benen en glanzende haren. Met een simpel ‘how are you doing?’ tegen die leuke jongen met die baard lanceerde ze zichzelf naar de echte glamourwereld van Hollywood met topfeesten, rode lopers en de beste champagne die je maar kan wensen. Haar publiek bestaat niet langer uit degelijke Bettina’s met een OV-fiets en een linnen tas, maar uit vrolijke twintigers en dertigers die tonnen te besteden hebben. Geen sponsoring door de echte bakker of de keurslager, maar door Nike, Adidas, Coca-Cola, Google, Disney en Apple. Het echte geld lonkt en bovendien is die Jake gewoon een leuke gozer waarmee altijd wel iets gebeurt.

Zou ze Henry die theorie van die leuke comedian voorleggen? Dat de meeste mannen waarvoor vrouwen kiezen altijd iets te saai zijn óf iets te frivool? Dat vrouwen natuurlijk voor de liefde gaan, maar ook rationeel kiezen (mannen ook trouwens). Daarom hebben voetballers altijd van die leuke vriendinnen (zal ze over de vriendin van Davy Klaasen van Inter beginnen, die iets boven zijn niveau is). Niet om het geld, maar het is nu eenmaal een leuker leven met David die lekker in het centrum van Madrid woon dan met Steve die net geen vast contract krijgt bij de lokale doe-het-zelf-zaak. Daarin verschillen mannen en vrouwen niet zoveel.

Zal ze dat allemaal zeggen? Mwohhh, laat maar.

Ze glimlacht naar Henry. ‘Kunnen we het over schaatsen hebben?’

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.