Mensen gaan rare dingen doen als ze aanschuiven bij Vandaag Inside. Van de week was Arend Jan Boekestijn te gast. Boekestijn is de man die altijd aardig kan vertellen over de wereldproblematiek en oorlogen in zijn podcast met Rob de Wijk bij BNR. Het is een voormalig lid van de Tweede Kamer en een historicus. De Jan van Halst van de geopolitiek. Zo van: als China dit zegt dan zou dat kunnen gebeuren. Maar ja, bij Vandaag Inside voelt hij op de een of andere manier de aandrang om raar te doen. Zo vertelde hij eerder een hele vreemde anekdote over hoe zijn broer afgekeurd wilde worden voor dienst en afgelopen week had hij opeens een limerick paraat die heel ranzig was. Mooi was de reactie van Van der Gijp later in zijn eigen podcast. ‘Zo’n man komt dan de volgende dag op zijn werk of geeft les in een collegezaal. Niemand neemt het dan toch nog serieus?’
Twee dingen
Je kan natuurlijk twee dingen doen bij VI: jezelf zijn en hopen dat het goed genoeg is om weer gevraagd te worden of er een paar schepjes bovenop gooien en een groot risico nemen voor de rest van jouw werkzaamheden.
Ook bijzonder is altijd het optreden van Chris Woerts. Die heeft de neiging om niet alleen zichzelf te zijn, maar daar altijd een paar linkjes verf bovenop te smeren. Nu begon hij weer over het ‘damesvoetbal’, zoals hij dat noemt. Het was allemaal maar belachelijk dat ze een minimum salaris wilde verdienen want ze kunnen niet voetballen en niemand kijkt. Of zoiets. Nu heeft hij inhoudelijk wel een punt (namelijk dat je eerst iets moet verdienen voordat je het uitgeeft), maar het is zó makkelijk om daar helemaal geen argumenten bij te geven. Hij had natuurlijk een prima analyse kunnen geven van hoe het businessmodel van het vrouwenvoetbal beter kan (zoals Barbara Barend doet), maar paste zich – onterecht – aan wat hij verwacht dat Derksen vindt. Zonde dat we dan een schuimende boomer op tv krijgen in plaats van iemand die de vrouwen een duwtje kan geven in de goede richting. Het is de terechte kritiek van Rob Wijnberg van De Correspondent: media zoeken vaak de rel op in plaats van dat ze werken aan een betere wereld.
Achterstand
Hij had natuurlijk kunnen vertellen dat het vrouwenvoetbal – mede door te masculien wanbeleid – een achterstand heeft, maar dat de potentie voor het bedrijfsleven groot is. Nu kan je immers nog relatief goedkoop instappen als sponsor want je weet dat het publiek de komende jaren flink zal toenemen. Om dat proces iets te versnellen heb je innovatie nodig; vooruitdenkende sponsors, nieuwe mediamodellen en meer kwaliteit. Dat zou een mooi verhaal opleveren. Maar ja, roepen dat vrouwenvoetballers stom zijn scoort natuurlijk beter. Gelukkig werd hij wel gewoon uitgelachen door iedereen.
Dat wij dat brede verhaal niet horen is een mankement van het programma. Het blijft daardoor hangen bij barpraat over niks en oudemannenmeninkjes omdat daarvoor nu eenmaal wel een miljoenenpubliek is. Dat is een bewuste keuze die John de Mol overigens zijn hele loopbaan heeft gemaakt. Je ziet het nu aan het oordeel van Angela de Jong over die ‘lach of ik schietshow’ van Helene. Dat vind ze allemaal een beetje niveauloos gebabbel en daar heeft ze gelijk in. Johan zou zeggen: teveel lichtgewichten aan tafel.
