04 jun 2023

Hoogste tijd dat de sportpodcastjes snel iets maken als het nieuws er om vraagt

Mediajournalist

Bas Hakker

Een kenner uit de podcastwereld, Tim de Gier om precies te zijn, vertelde mij iets interessants. Hij zei dat ze aan de data zien dat veel mensen naar een podcasts zoeken als er iets bijzonders gebeurt, ook in de sportwereld. Stel dat Feyenoord kampioen wordt, Ajax heeft een nieuwe trainer of een trainer stapt op: dan willen luisteraars daar graag alles over weten van hun favoriete ‘influencers’

Niet op ingesteld
Makers van de klassieke voetbalpodcasts zijn daar nog niet op ingesteld in veel gevallen. Ze hebben hun vaste uitzenddagen en wijken daar niet van af, maken geen extra verhalen. Daardoor is het moment bij de luisteraar een beetje voorbij als ze er later in de week op terugkomen. De Giers stelling was dat als je direct met een podcast over de contractverlenging van Slot komt je als het potentieel qua luisteraars veel beter benut. We houden van de Dick Voormekaar Podcast zoals jullie weten, maar bij het verlengen van Slot was er geen extra show.

Tim heeft wel gelijk natuurlijk (en hij kan het weten als hoofd content van een van de grootste podcastbedrijven van Nederland). Zijn de grote voetbalpodcasts als Kick Off van de Telegraaf, AD Voetbal Podcast, VI, de NOS Voetbalpodcast en de clubpodcasts met nieuwe uitzendingen gekomen toen er nieuws was? Niet echt toch? Het is een kwestie van gewoonte: Martijn Krabbendam tikt een verhaaltje voor de site als Slot bijtekent, Valentijn Driessen zei in de podcast laatst zelfs: jammer dat de laatste krant al wegwas toen bleek dat Van der Sar ging vertrekken. Hij had ook een half uurtje kunnen bellen met Mike Verweij en dat online kunnen knallen.

Dat is de reden natuurlijk; makers en hoofdredacteuren hebben een natuurlijke impuls van het eerste medium dat gevuld moet worden als er nieuws is. Als de regering zou vallen trekt Xander van der Wulp een jasje aan en dan vertelt hij bij het Journaal wat er is gebeurd. Maar ja, in de avond gaan mensen al op hun telefoon kijken of Vullings en Van der Wulp een extra uitzending maken met de analyse achter de analyse (en dat zou eigenlijk wel moeten). We mogen trouwens FC Afkicken niet vergeten; zij hebben wél de cultuur dat ze direct iets kunnen maken als de actualiteit daar om vraagt en doen dat ook regelmatig. Misschien kunnen ze die strategie wel als standaard maken want die jongens en meiden lopen daar toch al rond. Slot verlengt? Direct een uur live en de podcast meteen online knallen.

Het kan wel
Zou het te organiseren zijn om wat meer op de actualiteit te zitten via podcasts? Natuurlijk wel: de sportredacties hebben tegenwoordig de studio’s om snel iets te maken. Maar ja, het gaat in media ook om geld natuurlijk. Qua businessmodel hangt een podcast er vaak nog een beetje bij op een sportredactie, maar de tijden zijn echt (snel) aan het veranderen. Adverteerders in de categorie Coca-Cola, bol.com en Domino’s hebben het medium echt ontdekt via de grote mediabureaus en dus is er serieus geld te verdienen dat uitgevers toch niet laat graag laten liggen. Stel dat je een uurtje uitzendt en je haalt 50.000 extra luisteraars binnen (Boekestijn en De Wijk heeft er gemiddeld bijna 500.000 per week, de AD Voetbalpodcast 120.000). Dan hark je met drie adverteerders (zij betalen ongeveer 50 euro per 1000 luisteraars) zomaar 7500 euro extra binnen en dat is toch prima verdiend? Die kennis bij de makers is er toch en dus is de investering relatief klein. Kom op mannen en vrouwen: aan het werk!

Ps: gaan wij even op zoek naar wat goede microfoons voor online want die persco’s van Koeman, Slot en straks Peter Bosz moeten ook live geanalyseerd worden natuurlijk.

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.