Ze hadden een half uurtje over bij NOS Langs de Lijn op deze zondagmiddag. Formule 1 begon pas om 15 uur, het WK-zwemmen was niet zo spannend en het wielrennen werd ook pas later interessant. Gelukkig maar want daardoor waren we getuige van het geweldige interview van presentator Tom van ’t Hek met coach Evangelos Doudesis en speelsters Simone van de Kraats en Laura Aarts van de waterpolodames die kort daarvoor wereldkampioen waren geworden. Het leverde het perfecte sportinterview op en gelukkig was FC Mediacircus erbij. Maar waarom was het nu zo goed?
1. Gevoel voor de sport
Tom van ’t Hek is niet alleen oud-speler van de Oranje-hockeymannen, maar ook een voormalig coach van de hockeyvrouwen. En dus wist hij precies hoe het is om een groep vrouwen te leiden en kreeg je met de waterpolocoach een gesprek van kenners onder elkaar. Zo vroeg hij wat de rol is van de coach tijdens de strafworpen die de finale tegen Spanje beslisten. Het antwoord was goud: een kwestie van bidden.
2. Kennis van het onderwerp
In alle talkshows krijgen geïnterviewden algemene vragen in de categorie ‘had je het verwacht?’, maar het helpt als de vragensteller alle details weet. Zo vroeg Van ’t Hek aan keepster Aarts iets over haar werkwijze tijdens de strafballen en in een bijzin zei hij dat ze de bal (die op de paal ging) wel degelijk aanraakte. Dat geeft haar het gevoel dat ze veilig is bij de interviewer, hij weet immers alles en begint niet over onzindingen. Bij een talkshow daarentegen, jullie zullen het wel zien de komende dagen, moet ze elke keer uitleggen hoe diep het water is en dan heeft ze geen energie over om echte vragen te beantwoorden.
3. Ervaring
Toevallig heb ik Van ’t Hek wel eens gesproken en dat is echt een hele rustige, aardige man die zich niet gek laat maken. Dus dan komen er twee euforische sporters en een coach na een topprestatie direct vanaf Schiphol zo’n studio ingewandeld en dan is het belangrijk dat ze zich welkom voelen. Dat de vragensteller uitstraalt: ik neem de regie wel en dan komt het allemaal goed. Niet zo lang zei Frits Barend iets aardigs over Theo Maassen. ‘Hij zit daar in dienst van het programma en niet voor zichzelf.’ Tom van ’t Hek heeft die rust ook waardoor je als vanzelf meer vertelt.
4. Interesse
Wat je ook moet hebben als goede interviewer is grenzeloze interesse in de mensen die je spreekt. Van ’t Hek heeft duidelijk een rode draad in zijn vraaggesprek: Hij wil absoluut weten wat er is gebeurd in die ploeg om er een winnend geheel van te maken. Zo weet hij dat de ster van de ploeg, Van der Kraats, terugkeerde vanwege de visie van de coach op topsport. Die vindt namelijk dat je ook intrinsiek zin moet hebben om op het hoogste niveau te sporten, dat je er gewoon lol in moet hebben. Hij geeft daarin heel veel verantwoordelijkheid aan de speelsters zelf, stopt ze niet in een keurslijf van rare topsportwetten zoals veel collega-coaches doen. Dat haalde Van ’t Hek er knap uit.
Conclusie
Zelfs Robert weet dat diep in zijn hart ook: interviewen is gewoon een vak dat niet iedereen beheerst. Je kan het leren door het veel te doen en naar de grote sportinterviewers te kijken zoals Tom van ’t Hek. Goed voorbereiden, oprechte interesse en de regie pakken zijn zomaar wat basisvoorwaarden voor een goed interview. Als podcast van de antwoorden wijzen we jullie met liefde op de goede voorbeelden want ze zijn er wel degelijk.
