20 aug 2023

Hoe je Vandaag Inside weer leuk kan maken

Mediajournalist

Bas Hakker

Ik heb nog even goed geluisterd naar de mening van Maxim Hartman over Vandaag Inside. De grappige Hartman vertelde in De Perstribune van Omroep Max dat hij het programma van Genee en zijn vrienden verschrikkelijk vindt. ‘Het is alleen maar populistische aards-conservatief aanzetten tot haat. Met wanstaltige meningen voor een zeer dom publiek.’

Ik kon me wel vinden in een deel van de analyse van Hartman die zei dat hij zich stoort aan het vasthouden aan een mening die bevestigt wat de kijkers vinden: de haat tegen Kaag, de overschot aan vluchtelingen en het omarmen van de boeren. Het is makkelijk en ook een beetje raar.

Eerlijk gezegd heb ik Vandaag Inside en de voorgangers altijd leuk gevonden door de opstandigheid in de meningen, maar ik heb niets met het binnenwandelen van die rechtse open deurtjes. Al het tegengeluid is uit het programma gesneden vanwege de commercie en dat is gewoon jammer. Ik keek altijd met plezier als iemand als Sander Schimmelpenninck een keertje aanschoof. Die ging altijd op een vrij relaxte manier tegen de mannen in en dan werd het leuk, spannend zelfs op zijn tijd. Het zou de heren sieren als ze een beetje luisteren naar Maxim en zijn analyse meenemen het nieuwe seizoen in. Wat zou je kunnen doen om Vandaag Inside weer leuk te maken?

 1. Linkse gasten
  Het zou tof zijn om wat gasten uit te nodigen waar Derksen en Gijp het niet mee eens zijn, dan gaat het een beetje knallen. Niet helemaal de andere kant op zodat het ruzie wordt, maar mensen die niet zo meelullen; Schimmelpenninck bijvoorbeeld is prima. Maar ook Jeroen Pauw bijvoorbeeld en Derk Sauer.
 2. Kap met de meelullers
  Het is heel vervelend dat er zoveel gemakkelijke meepraters aan tafel zitten, mensen die het altijd met Johan eens zijn omdat dat blijkbaar een prima verdienmodel is. Crypto Chris, Knoeperd en die Haarlemse jongen kijken altijd even naar Johan voordat ze iets zeggen en dan zeggen ze weer gewoon wat hij vindt.
 3. Daag Johan uit Wilfred
  Maxim zei terecht dat hij Johan altijd een leuke man vond vroeger met een afwijkende mening. Mede door het succes hoor je hem echter alleen maar de Telegraaf napraten. ‘Ik was het weer helemaal eens met Plasterk’. Op de een of andere manier gaat Genee ook wat minder in tegen Johan, toch een commerciële jongen. Er moeten voldoende mensen zitten die hem uitdagen om steeds iets origineels te denken, ook als de show daarom vraagt.

  Conclusie
  Maxim Hartman heeft mediakritiek en die is van alle tijden. Hij vindt dat je als maker nooit moet meebewegen met jouw publiek, dat je dat publiek juist moet prikkelen en uitdagen. Ik vind dat een hele goede mening en het is echt een gevaar voor Vandaag Inside dat ze te gemakkelijk de mening van de achterban rondbazuinen. Erin is geen probleem, maar uit een bubbel komen, is lastig en Johan kan dat wel. Dat hij het de laatste dagen veel over armoede heeft, is wat dat betreft hoopgevend.

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.