16 apr 2023

Ergens mag ik Mourinho wel

Mediajournalist

Bas Hakker

De zeer helaas aan kanker overleden Jeroen van Merwijk had er een mooi liedje over. Over iemand die je heel irritant vindt, maar die je eigenlijk wel mag als je er over nadenkt.

Hij is rechtlijnig, hij is star
Hij is nooit eens in de war
Geen standpunt dat hij ooit herziet
Al is het godgeklaagd, hij twijfelt niet
Hij is het vleesgeworden dienstbevel
Toch mag ik Donner ergens wel

Piet Hein Donner is een vrij ouderwetse man in een pak waar ik helemaal niets mee heb. Het is dat fatsoenlijke, dat moraalridderstoontje en dat geloof. Maar toch mag je hem omdat hij zichzelf altijd was, hij voerde geen act op. Woppert heeft dat wel; die speelt de grote staatsman, de leider, maar is eigenlijk een heel matig accountmanagertje op een lokaal kantoor. Geeft niks.

Dat Donnergevoel had ik bij Mourinho tijdens de persconferentie na Feyenoord-AZ. In het vraaggesprek na afloop van de wedstrijd met Joep Schreuder zette hij zichzelf een beetje boven de interviewer. ,,Jullie hebben tien maanden gehuild na die nederlaag een jaar geleden, maar ik sta daar boven. Verliezen kun je toch niet meer ombuigen.’’ Alsof hij wilde zeggen: dat hoort nu eenmaal bij het leven, we zullen het moeten accepteren. Ik vond het nog groter dan Arne Slot die ‘Vallentijn’ gewoon uitlachte om zijn vraag hoe prettig het was om eindelijk eens een goede tegenstander tegen te komen. Boven de vraag staan door een wedervraag is altijd beter dan iemand uitlachen. Dat kan je namelijk niet te vaak doen.

Maar jullie vonden het toch ook mooi? Na jarenlang theater van The Special One en gedoe de wereld inslingeren zat daar toch een wijze man? Dat lijkt me nu de perfecte coach voor millennials die altijd maar twijfelen aan zichzelf en aan anderen. Zo’n man die even de arm om je schouder slaat en zegt: wat is dat nu allemaal voor gedoe, jongen? Als jij nu die die bal eens lekker naar onze creatieve middenveld schiet dan komt het allemaal goed.

Ik weet ook niet wat het is
Hij slaat alle planken mis
Hij is nooit gepassioneerd
Was in zijn jeugd al gedateerd
Hij staat voor alles wat ik haat model
Toch mag ik Donner ergens wel
Toch mag ik Donner ergens wel
Toch mag ik Donner ergens wel

Het aantrekkelijke aan die Mourinho in de media? Het is het zelfvertrouwen van een man die het allemaal heeft meegemaakt, maar die ook wat kwetsbaarheid toont. Natuurlijk zegt hij veel verstand van voetbal te hebben, bereidt hij zijn spelers tot in de perfectie voor op een wedstrijd door te zeggen wat zij moeten doen. Maar aan het eind van de dag drinkt hij een wijntje en zegt hij tegen zijn ongetwijfeld prachtige vrouw: Mats en Orkun waren beter vandaag, maar heb jij nog wat meegemaakt schat?

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.