01 okt 2024

Een nieuw sportmedium op een bierviltje

Mediajournalist

Bas Hakker

Van de week was ik ergens en na een tijdje ging het over veranderende mediabusinessmodellen. Zo van: er is nog helemaal niets en op welke manier ga je dan aan de slag als uitgever? We kwamen in een boeiend gesprek terecht van voorbeelden van moderne media die het goed doen en hoe je die successen zou kunnen kopiëren.

Screenshot

Ik begin altijd maar over het model dat je altijd en overal kan toepassen: het bierviltje (dat natuurlijk een journalistieke versie is van het Content Inc-model van Joe Pulizzi). Uitgangspunt is dat je een publiek gaat opbouwen met een club waar mensen graag bij horen en dat je, in ruil voor een bepaalde meerwaarde, daar geld voor vraagt.

1.Rode draad
Je begint altijd met de rode draad ofwel: op welke manier ben jij een meerwaarde voor de mensen die jouw verhalen lezen, horen of zien? Belangrijk is dat je iets doet wat de concurrentie nog niet doet. Hoewel je zou denken dat alle mediamerken zo’n rode draad hebben, is dat niet het geval. Loop alles maar eens even na in je hoofd….De meeste mediamerken doen maar wat. Belangrijk is dat je altijd voor een uniek profiel kiest waarmee je je onderscheidt van de concurrentie. VI is het vakblad van de voetbalwereld; dat is een duidelijke belofte die iedereen begrijpt. Stel dat je bijvoorbeeld een fietsmedium gaat beginnen…Dan kom je veel concurrenten tegen, maar is er een profiel te bedenken dat past bij de makers én bij de doelgroep? Soms is de rode draad duidelijk, maar het is belangrijk om een diepere laag aan te boren. Waar heeft de doelgroep behoefte aan? Misschien zijn fietsende mannen wel een beetje eenzaam? Hebben ze behoefte aan een groep vrienden om leuke dingen mee te doen? Belangrijk is dat je de rode draad op een bierviltje kan knallen.

2.Medium
Je kan zeggen: wij willen als medium die eenzame fietsende mannen bereiken en de manier waarop maakt niet zoveel uit. Dat kan natuurlijk, maar het is niet verstandig. Teveel keuzes geven immers altijd onrust en bovendien: wie ga je dan inhuren om alles te maken? Nee, verbreden qua medium kan altijd nog, maar je moet een keuze maken tussen video’s, schrijven en audio. Wij kozen met FC Mediacircus voor podcasts en deze blogs en nieuwsbrief kwamen er pas later bij. Zien jullie dat voor je? Een podcast over fietsende mannen die het leuk vinden om samen wat dingen te ondernemen. Ze praten over het leven.

3.Redactie en budget
Er gaat dus een podcast komen over fietsende mannen die het leuk vinden om samen iets te ondernemen. De uitgever heeft daar een budget voor bedacht en dan is het een kwestie van de redactie formeren. Je moet met iemand komen die de formule echt omarmt en die het overal uitdraagt. Het is misschien voor veel mensen een raar woord, maar je moet echt een beetje influencer gaan worden. Hoofdredacteuren beheren budgetten en moeten de ruimte hebben om voor die budgetten de beste mensen te vragen. De podcast voor fietsende mannen heeft een goede hoofdredacteur nodig die ook wekelijks in de podcast zit, maar ook een goede sidekick en iemand die leuke verhalen kan schrijven. Belangrijk is dus dat je een hoofdredacteur vindt met een netwerk van makers zodat je lekker snel aan de slag kan.

3.Businessmodel
Met een online medium beginnen, is niet ingewikkeld: de kern is een publiek opbouwen. Maar ja, uitgevers zijn geen hobbyisten natuurlijk dus je moet wel een businessmodel bedenken vooraf om wat geld binnen te harken. Het is belangrijk om daar zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan en het is verstandig om daar vooraf over na te denken. De basis is echter altijd de massa dus het is wel handig om de vraag hoe je geld gaat verdienen een beetje open te laten. Er zijn twee hoofdlijnen qua businessmodel: bedrijven betalen jou voor contact met het medium of jouw lezers betalen jou direct. Waar zou je op inzetten in het geval van de fietsende mannen die leuke uitstapjes maken? Ik zou meteen aan de slag gaan met het zoeken van sponsors voor de podcast en wel alvast voorsorteren op een model waarbij een gedeelte van de luisteraars lid gaat worden van het exclusieve clubje dat: een eigen clubhuis heeft, op georganiseerde reizen gaat en een magazine krijgt. Ofwel, zorg ervoor dat er direct iets binnenkomt, maar bouw wel aan het grote businessmodel.

4.Publiek opbouwen
En dan kan de hoofdredacteur aan de slag. Hij heeft een duidelijke rode draad, een medium en dan is het een kwestie van publiek opbouwen. Bedenk een goede naam voor de show, maak een strak format en lanceer een nieuwsbrief om mensen op de hoogte te houden (en mailadressen te verzamelen). En ja, vergeet vooral niet om het format overal te promoten waar je maar kan. Schuif aan in talkshows, andere podcast met een identieke doelgroep en publiceer veel op social media. Alles met een doel: iedereen moet jouw podcast luisteren en het is belangrijk dat je die mensen echt kent (lees een mailadres hebt)!

Conclusie
Wat ik in het begin zei: dit lijkt allemaal vrij simpel, maar lang niet alle media denken op deze manier. De kern is altijd de belofte die je doet aan de lezer/kijker/luisteraar: wat gaat die eruit halen? Als je dat voor elkaar hebt dan volgt de rest vanzelf.   

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.