02 apr 2023

Doe het als Patrick, Epke en Eric: verruil je schaatspak voor een witte of oranje jas

Mediajournalist

Bas Hakker

Op zomaar een donderdagavond stuurde ik een fotootje naar de groepsapp van FC Mediacircus. Het was het bericht over oud-schaatster Ireen Wüst die lifestylecoach gaat worden bij Topsport Noord. Ze gaat talentvolle sporters begeleiden op hun weg terug naar een bestaan als topsporter. Bij de foto had ik gezet: waarom niet lekker een fonduerestaurant beginnen?

Dat moest ik maar even uitleggen in een blog, zei Jos. Geen probleem.

Das war einmal
Ooit liep ik op zomaar een zondag rond twaalf uur een sportzaak binnen in Nieuwegein. Helemaal in de hoek van de winkel zat daar Mark Tuitert verstopt achter een paar inline skates. Die had hij met iemand samen op de markt gebracht en nu vroeg hij aan mensen of maat 43 een goed idee was. Olympisch kampioen op de 1500 meter en tv-analist. Ik hou van ondernemerschap en hij maakt vast geweldige podcasts over motivatiedinges enzo, maar wat is er mis met kapper, dokter of strateeg bij een gaaf reclamebureau? Waarom moet het altijd nog gedeeltelijk om die sport draaien? Ik begin toch ook geen kroeg omdat ik daar van mijn zestiende tot 22-ste graag kwam. Das war einmal.

Een topsportleven kan wel iets hebben. Als jij van schaatsen, hockey of figuurdansen houdt en je kan daar de hele dag druk mee zijn dan is daar niets mis mee. Als je talentvol bent dan zal je wel eens wat winnen en er komt aandacht voor je prestaties in de media. Je geeft wel eens een interviewtje over de kleding die je draagt of je plaatst iets geinigs op social media over jouw vakantie in de VS. Daar is niet mis mee: jonge mensen zien jou als een voorbeeld want jij hebt een soort route naar succes gevonden: goede trainers, talent, goed eten, dat werk.

Verfrissend
Als je dan echter klaar ben met je sport dan is het helemaal prima om training te geven en hier en daar een lezing, maar lieve ex-sporters: ga het niet als een hoofdbaan beschouwen. Ik vind dat wel verfrissend aan de loopbanen van Eric Heiden en Epke. Zij schaatsten hun rondjes en deden hun vogelnestjes en eenmaal volwassen pakten ze een witte jas uit de kast en hielpen mensen met pijnlijke enkels en onverklaarbare kuchjes. Schaatsen en turnen? Das war einmal.  

Het gevaar is dat oud-sporters die gaan leven van vroeger naar metaforen zoeken. ‘Als je hard werkt wacht er een beloning aan het einde van de tunnel’ en ‘je moet mentaal focussen’, Lieve mensen, geloof FC Mediacircus nu maar: …..dat is allemaal gelul. Een topsportleven heeft namelijk helemaal niets met het echte leven te maken, gewoon niks. Een oud-sporter vertelde mij wel eens dat hij tennissers begeleidde en ze konden nog geen maaltijd bestellen. Je ligt de hele dag op je bed, alles wordt voor je geregeld en elke dag staan er volwassen mensen voor je klaar om te zeggen wat je moet doen. Helemaal niets weet je van het echte leven en waarom zou je dan aan directeuren, studenten en andere, gestudeerde mensen vertellen hoe ze het leven moeten aanpakken? Ricky Gervais zei het tegen acteurs: jullie weten niets van het echte leven.’’ Ik ga toch ook niet vertellen hoe je en bedrijf moet leiden? Weet je wie we daarover een keer in de show moeten vragen? Minke Booy..die heeft topverhalen.

De tweede reden dat je als ex-sporter lekker een opleiding moet gaan doen, is dat je blijft hangen in een vak dat je niet meer op hoog niveau kan beoefenen. Marketingspecialisten, wetenschappelijk onderzoekers en autoverkopers worden alleen maar beter in wat ze doen naarmate ze ouder worden: door ervaring, cursussen en door slimme mensen te ontmoeten. Zo kunnen alle merken auto’s verkopen, begrijpen ondernemerschap en leren hoe je personeel managet. Vakbladen, nieuwsbrieven en beurzen zorgen ervoor dat ze beter worden want zo werkt een vak. Het is geweldig om een mooi vak te hebben, maar oud-schaatser of oud-zwemster is geen vak. Er zijn geen opleidingen voor, geen events, geen nieuwsbrieven en geen vakbond. Coachen wel trouwens, maar dat moet je maar net kunnen.

De Podcast van de antwoorden is er wel uit natuurlijk. Bel op tijd de Open Universiteit of een vakschool en zorg dat je wat modules haalt. Als je klaar bent met sporten heb je namelijk nog een jaartje of 35 te gaan, meer dan genoeg tijd om een geweldig vak op te pakken? We hebben jullie allemaal nodig. Word de allerbeste reclamemaker of loodgieter die je maar kan zijn. En ja natuurlijk schuif een keer per jaar bij de – inmiddels wat uitgezakte – Henry aan om te vertellen over die goede oude tijd in 2024. Maar je bent vooral reclamemaker.

Oranje jas
Nog een klein dingetje…Neem een voorbeeld aan Patrick Paauwe, de man die bij Feyenoord de UEFA Cup won. Hij belandde na zijn loopbaan ook in een klassieker traject van trainer worden en kopjes koffie drinken in de stad. Bij FC Rijnmond: ,,Ik merkte dat het trainerschap mij niet echt lag. In eerste instantie was het leuk om te doen en je hebt er zogenaamd verstand van. Ik kreeg ook veel complimenten en goede kritieken. Maar ik merkte dat het trainerschap het gewoon niet was. Ik was te weinig zelf bezig. Ik ben een doener.’’

Hij besloot zijn regenjas te verruilen voor een oranje werkjas. Zijn grote hobby was altijd tuinieren geweest en hij houdt van de buitenlucht en vroeg opstaan. En nu is hij hovenier. ,,Dacht je dan dat ik heel m’n leven thuis zou zijn? Je wil iets doen en daar voldoening uit halen. Wel moet ik hier weer helemaal onderaan beginnen en daar heb ik een klein beetje moeite mee. Om alles weer te leren is niet gemakkelijk op deze leeftijd.’’

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.