Meestal leer je van een persconferentie alleen maar hoe je je niet moet gedragen in de media, maar bij Arne Slot is alles anders. Stel dat je volgend seizoen begint bij Helmond Sport en je bent ambitieus dan is het helemaal geen slecht plan om een uurtje naar de laatste persco van Arne te kijken. Mocht je daar geen tijd voor hebben dan hebben wij even de elementen eruit gehaald die relevant zijn om mee te nemen. Oh ja, de tips gelden voor iedereen trouwens met ambities.
Pak de regie
Je moet de regie hebben over je eigen beslissingen want anders snapt niemand er iets van. Slot stelt duidelijk: na het kampioenschap ben ik gaan nadenken over de vraag of ik nog een jaar zou blijven bij Feyenoord. In die beslissing nam hij de gesprekken mee die hij had gevoerd met andere clubs: hoe leuk zou het zijn om daar aan de slag te gaan? Als je zo in het leven staat dan kan je ook alles lekker vertellen want je bent er altijd zelf bij geweest. Geen enkele werkgever zal er bezwaar tegen hebben dat je bepaalde ambities formuleert, daar ook met anderen over praat en soms concludeert dat je nog prima ergens een jaartje kan blijven en op een andere dag constateert dat een vertrek prima is.
Denk na over wat je vertelt
Die regie geldt trouwens ook voor de persconferentie zelf: daar moet je vooraf altijd een beetje over nadenken. Als je vroeger een spreekbeurt had, ging je toch ook niet zomaar iets vertellen over de prijs van de sperziebonen? Natuurlijk niet: je bedenkt een beetje een rode draad en welke vragen daarover kunnen komen. De rode draad van Slot was duidelijk: alleen ik heb de beslissing genomen om te blijven en verder niemand. De vragen die daarover kunnen zijn: met wie heb je gesproken, wist Feyenoord van die gesprekken af, waarom zie je perspectief bij Feyenoord? Als medewerker heb je elk jaar een evaluatiemoment met jouw werkgever en – in plaats van dat je afwacht of ze jou nog een beetje pruimen – zou je het ook zo kunnen aanpakken: past mijn werkgever nog bij mijn ambitie?
Openheid
Jarenlang is de rolverdeling duidelijk in een persco: journalisten stellen allemaal vragen en de trainer kijkt heel moeilijk en zegt niets. Maar ja, we hebben het ook niet over de verdedigingsstrategie van Oekraïne of over de bestrijding van armoede hé… en dus doet Slot dat allemaal anders. Hij vertelt gewoon eerlijk hoe het hele proces gegaan is en alleen als iets bij een ander ligt dan zegt hij: daar kan ik niets over zeggen. Ja, hij sprak met twee clubs die hem vertelden wat de plannen waren en eigenlijk vindt hij dat ook heel normaal. ,,Ik mag toch als trainer gewoon met mensen praten over mijn toekomst? Op die manier kan ik een keuze maken en ik besloot voor Feyenoord te kiezen.’’
Onderhandeling
Mijn vriend Chris zou die tactiek nooit toepassen, maar Slot gebruikte dus een omgekeerde onderhandelingsstrategie. Hij zei: ik koop die auto sowieso, maar het zou leuk zijn als je iets van de prijs af kan doen (of in dit geval erbij kan doen). Ofwel: hij gaf zijn manager de opdracht om tegen Feyenoord te zeggen: Slot blijft, maar kunnen jullie iets doen. Die strategie kan je alleen maar toepassen als een club jou heel graag wil hebben (en je een beetje zelfvertrouwen hebt). En toch is het slim want soms moet je de wetmatigheden in het leven een beetje omdraaien.
De zelfkritiek
Michel van Egmond zei het terecht in de Dick Voormekaarpodcast. Ergens tijdens de persconferentie ging het erover dat er wilde verhalen in de media verschenen in de aanloop van het gesprek tussen Don Dennis en de zaakwaarnemer van Slot. De strekking was een beetje (toch Vallentijn?): Te Kloese gaat veel geld vragen aan Tottenham, de Londense club gaat dat betalen en Arend is weg. ,,Er klopte niet veel van, maar jullie moesten het ook wel doen met weinig informatie. Dat kan ik meer mijzelf verwijten dan iemand anders.’’
Hoe het niet moet
Het leuke aan deze week is natuurlijk dat je ook kon zien hoe het niet moet in de media, namelijk in Eindhoven. Daar verkondigden eerst twee directieleden allemaal onzin en daarna deed Fred Rutten hetzelfde. Jullie kennen dat wel: woorden als ‘volkomen verrassing’, ‘gisteren was alles nog perfect’ en dat werk. Tel dat op bij de ‘het is hier gewoon achttien graden’ van Ruud zelf en je hebt een heleboel onzin voorbij zien komen in de media. Wat is er eigenlijk mis met de waarheid? Dat kan natuurlijk ook gewoon.
De rol van Don Dennis
Over rollen verwisselen gesproken. Op een Leids terras hadden vijf oude vrienden het erover hoe Edwin van der Sar dit allemaal had afgehandeld. Stel dat John Heitinga kampioen was geworden, iedereen wilde dat hij zou blijven en ESPN nodigde Sar uit. Zou hij dan heel rustig vertellen dat Heitinga een contract heeft en niet weg mag? Niet natuurlijk, dat zou een heel ingewikkeld verhaal opleveren met veel irritatie over wat die minderwaardige journalisten nu weer aan de grote keeper allemaal durven vragen. We hebben het altijd gezegd. Stel dat je een groentezaak hebt, je gaat drie weken op vakantie en je nodigt tien mannen uit waarbij je aan eentje de sleutel geeft.
Conclusie
Natuurlijk kan je stellen: die werkwijze van Arne Slot kan alleen als je een topseizoen draait, maar je kan het ook omdraaien. Wat als dat nu eens de nieuwe standaard gaat worden qua media: dat je gewoon eerlijk vertelt wat er aan de hand is, dat je journalisten als gewone mensen behandelt en dat je onderweg fouten erkent. Maar ja, vooralsnog was er een middenvelder van PSV boos op de media en begon een middenvelder van Ajax over het slechte veld. Tja.
