Afgelopen week begin het schaatsen weer en dat is altijd weer een bijzonder moment. Na maanden trainen in alle anonimiteit komen de helden weer naar buiten en gaan ze aan de slag om zich te plaatsen voor de verschillende toernooien. Qua media is het altijd een heel bijzonder moment dat je met helemaal niks kan vergelijken. Van vrijdag- tot en met zondagavond is er op NPO1 en NPO3 een uitzending te maken en dat is gewoon….bijzonder. Ik zal eens uitleggen waarom.
Veel tijd te vullen
Ga maar na: opeens heeft de NOS een uurtje of vijftien te vullen met relatief weinig. Per afstand plaatsen zich een stuk of vijf Nederlanders en meestal zijn dat de grote namen dus echt spannend is het niet. Je hebt dus relatief veel tijd te vullen met gesprekjes en gaat natuurlijk niet over de reden dat Trump de verkiezingen gewonnen heeft…Nee, het gaat over klemmende schoenen, je goed voelen bij trainers en over trainingsmethodes. Daar kun je best wat aardigs over zeggen als je Ireen Wust of Erben Wennemars bent, maar dat houdt wel ergens op natuurlijk. Maar ja, je kan moeilijk na een uurtje zeggen: laten we een muziekje instarten en dus blijft iedereen maar doorlullen en doorlullen. Ik heb dat gebabbel over niks altijd aardig gevonden, maar de vraag is of het nog kan.
Bert is terug
Interviewer Bert Maalderink is natuurlijk een legende. Een maand of vijf houdt hij zich bezig met het Eredivisievoetbal en dat gaat allemaal vrij anoniem. Maar opeens begint dan het schaatseizoen en dan gaat Bert helemaal los. Als een luipaard op de tak bestookt hij de schaatsers met vraagjes over de vorm van de dag, de strategie en de kleine dingen die misgingen. Hij neemt daarbij geen genoegen met het eerste antwoord, maar vraagt door. Waarom heb je eigenlijk nieuwe schaatsen. En hoe voelt dat precies en wie heeft daar een doorslaggevende stem in gehad?
Kleine wereld
Als Jeroen Stekelenburg aanschuift voor een interview met Ronald Koeman dan is er wel een zekere afstand. Koeman woont lekker ergens in het Gooi en in de weken van Oranje wandelt hij over het trainingsveld zonder dat Stekelenburg intensief meekijkt. Bij het schaatsen is dat heel anders; de schaatsers wonen bijna allemaal in Heerenveen waar ze ook trainen. De mensen van de media lopen daar gewoon tussendoor waardoor ze bijna alles weten, het kleinste kuchje wordt nog besproken. Er zijn ook altijd kleine en grote dwarsverbanden. Analist Erben Wennemars maakte bijvoorbeeld een perfecte analyse van de situatie bij Team Jumbo vorig jaar waar het onrustig was tussen de oudjes en nieuwelingen. Waarom kan Erben die analyse maken? Omdat zijn zoon Joep daar schaatst.
Conclusie
Het heeft wel iets natuurlijk, maar de vraag is of het niet te klein is allemaal. Is het niet een soort verslag uit de jaren vijftig dat we – louter uit sentimenteel oogpunt – meekrijgen via NPO1 en NPO2? Schaatsen gaat natuurlijk al lang niet meer over schaatsen.