19 feb 2025

De kracht van noaberschap bij Twente

Mediajournalist

Bas Hakker

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord tot een paar maanden geleden, maar ik geloof er wel in: noaberschap. Een begrip uit Twente en de Achterhoek (wij kennen het verschil, Freek) dat neerkomt op samenwerken met bedrijven uit de regio in plaats van met de goedkoopste aanbieder uit China. Geen protectionisme, geen gesloten bolwerk, maar gewoon: waarom moeilijk doen als het dichtbij ook kan?

Wij zijn helemaal geen aanhanger van navelstarende opportunisten als Trump, maar dit idee heeft wel iets. Niet alleen omdat het goed voelt om business te gunnen aan mensen in de buurt, maar vooral omdat samenwerken nou eenmaal leuk is. Je kent elkaar, je komt elkaar tegen, je snapt elkaar. Zo had ik het er laatst over met iemand uit de reclamewereld. Zij vertegenwoordigt een club van adverteerders en vertelde hoe belangrijk het is dat je elkaar goed begrijpt als adverteerder en bureau. Dan helpt het als je even op de koffie kunt gaan, zonder een half continent tussen jullie in.

Dat besef kwam nog sterker binnen toen ik sprak met twee bedrijven die die handige opslagvakjes maken, waar je spullen in kunt bewaren. Twee bedrijven, op twintig kilometer van elkaar gevestigd, werkten intensief samen aan de ontwikkeling van de luchtdichte variant van die doosjes. Waarom? Omdat het makkelijk schakelt, omdat je snel bij elkaar langs kunt gaan en omdat het logisch voelt om samen te werken. En daar zit precies de crux.

Noaberschap in de sport: FC Twente snapt het
Wat dat met sport te maken heeft? Nou, wij hoorden via ‘Super Super’ dat de businessclub van FC Twente noaberschap tot in de haarvaten heeft zitten. Dus belden we met de man die daar over gaat. En inderdaad, bij Twente speelt het een centrale rol. Op twee manieren zelfs.

Ten eerste zijn er skyboxen voor ondernemers uit dezelfde gemeente. Dus heb je een ICT-bedrijf in Oldenzaal, dan zit je in een skybox met andere zakenmensen uit Oldenzaal. Handig als je lokaal talent zoekt of gewoon wilt sparren met gelijkgestemden uit de regio. Ten tweede begrijpen ze bij Twente dat sponsoring meer is dan een zakelijke transactie. Als sponsor ben je onderdeel van een gevoel, een clubcultuur. Een skybox bij Twente is niet alleen een businesskeuze, het is ook een statussymbool. Je bent dan niet zomaar ondernemer, je bent ondernemer in Twente. En dat heeft waarde, ook zakelijk.

Voetbalclubs als verbindende factor
Twente is hier misschien extreem in, maar het principe geldt breder. De kracht van een regionale club zit niet alleen in wat er op het veld gebeurt, maar in de – kutwoord alarm – verbinding eromheen. Een stadion is een plek waar zaken en gevoel samenvloeien. Je gunt elkaar iets, je helpt elkaar vooruit. En laten we eerlijk zijn: zakendoen is toch veel leuker als je het met mensen doet die je kent en vertrouwt?

Moeten we dan alles lokaal doen?
Natuurlijk niet. We hoeven niet massaal terug naar de tijd dat we nooit verder kwamen dan de dorpsgrenzen. Innovatie en groei zijn essentieel in alles, maar maar dat betekent niet dat je altijd voor de goedkoopste optie aan de andere kant van de wereld moet kiezen. Soms is het slim, maar soms is het gewoon geiniger om met iemand samen te werken die je kunt bellen zonder tijdsverschil, die je kunt bezoeken zonder jetlag en die je taal letterlijk en figuurlijk spreekt.

Kijk bijvoorbeeld naar hoe Nederlandse bedrijven samenwerken in de techwereld. Brainport Eindhoven is een voorbeeld van hoe lokaal denken leidt tot wereldwijde innovatie. Bedrijven als ASML en Philips werken nauw samen met universiteiten en lokale toeleveranciers en daar ontstaan nu hele wijken. Niet omdat ze de rest van de wereld buitensluiten, maar omdat het efficiënt en effectief is. Waarom zou dat bij sportbusiness anders zijn?

De charme van lokaal zakendoen
Er zit ook iets romantisch in. Of je nu fan bent van FC Twente, Willem II of De Graafschap, je kiest niet voor de club omdat ze de Champions League winnen, maar omdat ze iets vertegenwoordigen. Ze zijn van jou, van je stad, van je regio. En zakendoen voelt op dezelfde manier. Je helpt elkaar vooruit, niet alleen omdat het slim is, maar omdat het goed voelt.

We hoeven de mijnen niet te heropenen en om twaalf uur stipt thuis te zijn voor de warme prak. Maar misschien moeten we wel iets vaker om ons heen kijken voordat we naar de andere kant van de wereld zoeken voor een deal. Want soms is de beste businesspartner gewoon die ondernemer een paar straten verderop, in je eigen skybox, bij jouw club.

Delen

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.