23 okt 2024

ChatGPT lijkt nog op Studio Voetbal en de vraag is of ’t ooit Vandaag Inside zal worden

Mediajournalist

Bas Hakker

Jos en ik zijn een beetje aan het experimenteren met ChatGPT. Onze strategie is dat we het boek van hoogleraar Ethan Mollick, ‘Slimmer werken met AI’, lezen en op basis van zijn tips proberen een lezenswaardige blog te schrijven door goede prompts in te voeren. Kan AI al winnen van mensen en zal dat ooit gebeuren?

Wat we tot nu toe eruit halen, is best indrukwekkend, maar nog niet briljant. Het zijn leuke stukjes, maar ze blijven een beetje gemiddeld. Wat ontbreekt, is de verrassing — iemand met een goed linkerbeen die een ander alleen voor de keeper zet. Ik las een stukje van Henk Spaan, die vertelde dat Xavi Simons slecht speelde omdat hij het geschreeuw van Koeman langs de lijn niet begrijpt. Hij is een hoger niveau gewend. Daar kun je van alles van vinden, maar het is wel een opvallende mening. Het vereist dat je Xavi een beetje kent, weet waar hij speelt en begrijpt dat Koeman in de categorie ‘oude trainers zonder laptop’ valt. Je moet ook weten dat Xavi altijd veel kritiek krijgt, deels omdat hij matig speelt, maar ook omdat hij er zo zielig uitziet.

ChatGPT is in deze fase nog een beetje als Studio Voetbal zonder Van der Vaart en Pierre. Er zitten mensen aan tafel die dingen zeggen, maar ik ken begrafenissen die minder saai waren. Ken je zo’n avond met je vrienden waar de gangmaker ontbrak? Je fietst naar huis, denkt terug aan de avond en beseft: het was allemaal prima, we hadden bier, bitterballen en verhalen, maar er miste iets…

Daarom zou Vandaag Inside altijd een prijs moeten winnen op het Televiziergala, want iets verrassends doen is enorm belangrijk in het leven. Natuurlijk vertelt Derksen altijd dezelfde verhalen, maar laatst ging het programma van het WK Konthoepelen (Gijp: ‘Ik heb wel eens meegedaan aan het WK Kontneuken’) opeens naar de problemen in de Gazastrook. De kijker heeft dan in tien minuten zowel gelachen als gehuild.

Is dit zo’n verhaal waarin de oude gast concludeert dat AI helemaal niks is vanwege het gebrek aan creativiteit? Zeker niet, want deze ontwikkeling is totaal anders dan crypto’s of NFT’s. Het gaat erom dat – zoals Victor Knaap, de man achter het grootste reclamebureau van Nederland, zegt – als je werkt in een industrie waarin tekst, video’s, audio of beeld een rol spelen, er van alles gaat veranderen.

Jullie weten inmiddels dat het antwoord op alle vragen in de sportmedia eigenlijk Arne Slot is. Zo is dat ook met deze vraag. Hij kan tactisch mee met alle laptoptrainers en weet precies wanneer hij welke tactiek moet hanteren om te winnen. Maar hét verschil maakt hij met zijn verbale vermogens, waarmee hij zijn spelers die tactiek laat uitvoeren, de media bespeelt en creatieve spelers als Kökcü, Stengs en Salah optimaal laat presteren.

Straks kan een jurist perfect uitzoeken, op basis van jurisprudentie, welke strategie werkt om de straf van zijn cliënt te minimaliseren. Maar hij of zij zal al zijn creatieve en verbale vermogens moeten inzetten om de rechter te overtuigen en heeft dan ook alle tijd om zich daarop te focussen. Daarom gaat AI ons ook meer Romario’s, McEnroe’s en ‘Noah Langs 7K op een feestje’ opleveren. Terwijl zij zich in het verleden ook moesten bezighouden met de vuile klusjes, laten we dat straks aan een computer over. Wel moet je nadenken over je eigen rol, zeker als je niet de Noah Lang, Romario, Obama of McEnroe van je sector bent. De uitdaging is dan om te begrijpen wat AI allemaal kan. Ben jij de coach die ervoor zorgt dat Romario zijn goals kan maken? Schrijf jij de beste speeches voor Obama met de scherpste anekdotes? Of ben jij de aanvoerder die Noah Lang in toom houdt als hij weer eens een balletje erin schiet? Het is allemaal nodig, en ChatGPT gaat dat niet oplossen.

Niet zo lang geleden zat ik met mijn oude vrienden in een Leids restaurantje. We hadden plezier, waren vrolijk, je zou de avond een acht geven. Een half uurtje voordat ik wegging, hadden we het opeens over oudere mannen met jonge vriendinnen. We kwamen op de ‘helft plus zeven regel’. Dus als je zestig bent, kun je als man nog wegkomen met een vriendin van 37, hoewel dat wel op het randje is. Dit onderwerp leverde al veel plezier op, maar het werd helemaal hilarisch toen iemand over onze gezamenlijke vriend begon met een behoorlijk veel oudere vriendin. Hij had die regels waarschijnlijk verkeerd begrepen, chaotisch als hij is.

Soortgelijke ingevingen op zomaar een zaterdagavond, een onverwachte actie bij Feyenoord of een verhaal over het EK Konthoepelen, dat heeft ChatGPT voorlopig nog niet in huis. Maar ja, misschien morgen wel.

Screenshot

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.