30 okt 2024

Alex Pastoor is zelf het verdienmodel en niet alleen zijn podcast

Mediajournalist

Bas Hakker

In een interview met AD’s Maarten Wijffels filosofeerde Alex Pastoor, voetbaltrainer in ruste en analist bij Ziggo, over een verdienmodel voor zijn podcast ´Met Open Vizier´. Dat klinkt goed, maar ironisch genoeg ligt het antwoord al in zijn eigen verhaal: Pastoor zélf is het verdienmodel.

Screenshot

Hoeveel luisteraars zou hij hebben? Misschien vijfduizend luisteraars per aflevering? Een sponsor kan voor een show zo’n 250 euro op tafel leggen, genoeg om de productiekosten te dekken, maar daar blijft het bij. Wil Pastoor hier echt brood van maken, dan moet het wat breder en groter. Dus, voor de grap, knallen we zijn verdienmodel eens op een bierviltje.

1.De Rode Draad: het verhaal
Het fundament onder Pastoors plan begint bij het verhaal dat hij wil vertellen: als je succesvol wilt zijn in het leven, helpt het als er een ervaren coach voor een team staat. En die coach is niet zomaar iemand die wat langs de lijn roept, maar iemand met inlevingsvermogen, ervaring, een beperkt ego en een groot hart. De podcast Met Open Vizier, waarin hij collega-coaches interviewt over hun aanpak, is een mooi startpunt, maar moet slechts een onderdeel zijn van een groter geheel.Hiermee kan Pastoor een breder publiek bereiken dan alleen de voetbalfans. Coaching en leiderschap, daar heeft iedereen iets aan, of je nu op het veld staat, in een kantoortuin zit, of je eigen bedrijf hebt.

2. Het Publiek: breder en dieper
Om echt impact te maken, is een wat breder publiek essentieel. Pastoor moet niet alleen mensen aanspreken die geïnteresseerd zijn in voetbal, maar ook zij die zien dat een coach veel meer kan betekenen. Zijn verhaal gaat over het naar boven halen van potentie, over de kunst om mensen verder te brengen dan ze ooit voor mogelijk hielden. Die boodschap kan hij trouwens overal kwijt: op Ziggo, in een theater, in een boek of tijdens het congres van een grote corporate.

3. Het verdienmodel: Alex als merk
De crux zit ’m erin dat Pastoor niet moet denken in termen van een ‘podcast als verdienmodel’. Wat Pastoor moet beseffen is dat hijzelf – zijn verhaal, zijn expertise, zijn persoonlijkheid – het verdienmodel is.

Hoe werkt dat dan? Simpel. Diezelfde podcast laat aan het grote publiek zien dat Pastoor kan praten, analyseren en inspireren. Dat betekent dat ook andere inkomsten – zoals zijn werk bij Ziggo – in de verdienmodel-berekening meetellen. Want hoe meer hij in de podcast laat zien wat hij kan, hoe hoger zijn tarief. Zo verdient hij met zijn analytische werk bij Ziggo misschien wel tweeduizend euro per keer. En die podcast? Die bewijst zijn waarde als zijn visitekaartje. Wil Pastoor zijn horizon écht verbreden, dan kan hij ook de stap zetten naar het bedrijfsleven. In plaats van enkel kantines en clubhuizen op te zoeken, kan hij zich richten op bedrijven zoals Rabobank, Bol.com, of Ziggo zelf. Daar is budget voor sprekers die de link tussen sport en bedrijfsleven maken en Pastoor heeft een unieke invalshoek. Hij is een bekende naam, en zijn ervaring als coach maakt hem een perfect uithangbord voor leiderschap en teamwork.

Conclusie: verdienen met een visie
Wat moet Pastoor dus doen? Het verhaal groter maken. Met Open Vizier is het begin, maar hij moet verder durven denken. Bouw een nieuwsbrief, zet events op, spreek op bedrijfsevenementen. Die podcast is dan niet meer dan een visitekaartje – een kanaal waarmee hij zijn expertise en verhaal naar buiten brengt. Daarmee bouwt hij zijn merk, en dat is precies waar het geld zit.

Met een beetje geluk en visie kan Pastoor jaren vooruit met zijn verhaal. Het enige wat hij nodig heeft, is een bierviltje.

Ook kenner worden van sport, media en marketing?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.